Vodene vadbe

OPISI VODENIH VADB

Nekatere vadbe so sezonske, zato niso na urniku čez celo leto. Prijave na vadbe so obvezne.

Fitnes Tivoli: https://www.sport-ljubljana.si/Park_Tivoli_Fitnes_Tivoli/

Fitnes Vič: https://www.sport-ljubljana.si/Fitnes_Vic_4/

PILATES je nizko intenzivna vadba, pri kateri je poudarek na krepitvi mišic trupa ter manjših mišičnih skupin. S pilatesom povečujemo gibljivost telesa, popravimo telesno držo ter izboljšamo koordinacijo in ravnotežje. Ta vadba je odlična za preventivo pred poškodbami in bolečinami v križu in je zato primerna za vse starostne skupine. Zaradi poudarka na pravilnem dihanju pilates skrbi tudi za sproščen um.

TNZ je vadba za oblikovanje kritičnih delov telesa – Trebuha, Nog in Zadnjice. Vadba je sestavljena iz aerobnega dela na stepu ter skrbno izbranih krepilnih vaj, pri katerih povečujemo obremenitev z uporabo različni rekvizitov kot so trakovi, uteži, male in velike žoge... Vadba je primerna za vsakogar in daje v kratkem času vidne rezultate.

KARDIO & PUMP je kombinacija kardio vadbe ter vadbe z utežmi. Kardio del vadbe je namenjen dvigu srčnega utripa. Elementi v tem delu niso zahtevni, saj skušamo doseči dvig srčnega utripa s samo hitrostjo izvajanja le-teh. Vadba z utežmi pa je, namenjena krepitvi celega telesa. Omogoča hitrejšo pot do popolne postave, izgube odvečne telesne maščobe ter oblikovanje telesa. Nudi trening vsem glavnim mišičnim skupinam. Težavnost vadbe si posameznik prilagaja glede na obremenitev (uteži) in je zato primerna za moške, ženske, mlajše in malo manj mlade.

BOOT CAMP je funkcionalna vadba, ki temelji na kombiniranju vaj z lastno težo in vaj z raznimi pripomočki. Primerna je za vse, ki si želijo v krajšem času izboljšati fizično pripravljenost in oblikovati telo. Zaradi intenzivnosti vadbe bo vaš metabolizem pospešen, poraba kalorij pa se bo nadaljevala še ure po vadbi. Intenzivnost vadbe si vadeči prilagajajo sami, tako z hitrostjo izvajanja vaj kot tudi z obremenitvijo.

METABOLIC predstavlja intenzivno vadbo, z visoko porabo kalorij in poudarkom na oblikovanju telesa. Vadba poteka v obliki krožnega treninga, z razno vrstnimi vajami za moč in kondicijo. Več poudarka je na vajah, ki krepijo kritične dele telesa. V vadbi so združena načela funkcionalne vadbe in metaboličnega treninga, kar omogoča veliko porabo kalorij, povečanje gibljivosti ter pridobivanje vzdržljivosti.

JOGA je osnovna oblika vadbe, ki nam s številnimi položaji, njihovimi različicami in prilagoditvami, nudi različne izzive in nas uči upoštevati lastne meje. Ustvarja dobro podlago gibljivosti in splošne moči, izboljša ravnotežje in nam ponudi možnost, da v tišini raziskujemo notranje občutke. Poudarek je na zavedanju diha, opazovanju delovanja uma in osredotočanju pozornosti v sedanji trenutek.

FIT COCKTAIL je vadba, ki spada med zahtevnejše, a je primerna tudi za tiste, ki se s športom in vadbo ne ukvarjate redno. Vsaka ura ima povsem drugačen program - dolgčas vam zagotovo ne bo! V eni uri obdelamo celo telo skozi počasnejše elemente pilates vaj in ga prebudimo z intenzivnejšimi intervalnimi vajami. Z utežmi in drugimi pripomočki vsako uro popestrimo in na novo izzovemo svoje telo.

JUTRANJI FIT je vadba, kjer pred službo naredite nekaj za svoje zdravje in si privoščite trening, ki vas bo napolnil z energijo in vam omogočil, da boste čez dan z lahkoto premagovali vse izzive, ki se pojavijo pred vami. Predstavlja intenzivnejšo vadbo, z visoko porabo kalorij, s katero boste pripravljeni na nov dan. V vadbi so združena načela funkcionalne vadbe in metaboličnega treninga, kar omogoča veliko porabo kalorij, povečanje gibljivosti ter ohranjanje vzdržljivosti. Učinek treninga bo viden cel dan, saj boste zaradi povečanega metabolizma tudi v mirovanju pokurili več kalorij. Občutek zadovoljstva po treningu je zagotovljen! V toplejših mesecih bomo vadbo prestavili v naravo.

ZUMBA je vadba, ki bi ji lahko rekli preprosto kar ples in zabava, saj je oboje združeno v eno. Gre za vadbo pri kateri s plesnimi gibi ob latinsko ameriški glasbi krepite in oblikujete celo telo. Vadba je sestavljena iz enostavnih plesnih korakov ter nezahtevnih krepilnih vaj. Ob energični glasbi se tako ustvari sproščeno plesno vzdušje ob katerem pozabite, da pot teče iz vas. Zatorej, priplešite si dobro postavo!

VADBA ZA SENIORJE je nizko intenzivna vadba, ki je po stopnji zahtevnosti prilagojena starejši populaciji, ki si želi izboljšati kvaliteto življenja. Težave kot so bolečine v sklepih in hrbtenici, nabiranje maščobe ter upad telesne kondicije nasploh, se z leti le stopnjujejo. Z redno telesno vadbo lahko izboljšamo splošno počutje in vitalnost ter hkrati vplivamo na prezgodnji pojav osteoporoze, ohranjamo telesno težo, skrbimo za zdravje srca in blažimo simptome menopavze. Telovadba je najcenejše zdravilo in najbolj učinkovito sredstvo proti staranju.

PRIPRAVE NA SMUČARSKO SEZONO (sezonska vadba) Prične se obdobje, ko so temprature vedno bolj zimske, meja sneženja vsak dan nižja na dan pa pričnemo vleči smučarsko opremo... smuči bomo nabrusili, očistili čelabo in oprali kombinezon, kaj pa naše telo? Če se vprašamo, zakaj se je sploh potrebno pripraviti na smučarsko sezono je odgovor na dlani. Če smo zaradi službe, obveznosti ali splošnega pomanjkanja časa večino poletja »prelenarili« in se uspešno izogibali športnim aktivnostim se možnost za nastanek poškodbe pri smučanju zelo poveča. Prvi dan smučanja gre lahko brez problema, naslednji dan pa že nastopi utrujenost, nezbranost in nerodnost, kar poveča možnosti za poškodbo. Ker vam Šport Ljubljana želi pri temu pomagati, smo tudi letos za vas pripravili program, posebej namenjen smučarski predpripravi. Program je nastal ob sodelovanju učiteljev smučanja in bordanja ter osebnih trenerjev, in vas usmerjeno vodi k pravi formi. Poudarek vodenih skupinskih treningov bo na krepitvi mišic nog in vzdržljivosti telesa, da boste zmogli celodnevno vijuganje, predvsem pa na preventivni utrditvi mišic stabilizatorjev sklepov, s čimer boste preprečili poškodbe in obrabe. Poleg tega pa bomo naredili tudi velik korak k dobremu počutju in si zagotovili lepo zimo. Program se osredotoča na celovito pripravo telesa na izzive, ki jih nudi smučanje. Poudarek je na treh ključnih segmentih treninga: krepitev spodnjega dela telesa (noge), izboljšanju aerobnih sposobnosti ter ravnotežja. Ker pa je poleg tega pomembna tudi pripravljenost in povezava celotnega telesa, se izvaja tudi vaje za krepitev zgornjega dela telesa in trupa. Vsemu temu pa za piko na i dodamo še vaje za povečanje mobilnosti.

Smiselno je opraviti vsaj 2 obiska na teden, ter skupno vsaj 8 obiskov omenjene vadbe, pred pričetkom smučarske sezone. Predlagamo, da začnete s pripravami čimprej, saj telo potrebuje svoj čas.

AFTER WORK je vadba namenjena vsem, ki želijo po napornem delovniku narediti nekaj dobrega za svoje psihično in telesno zdravje. Sama vadba je sestavljena iz različnih segmentov, ki se osredotočajo na odpravo negativnih vplivov prekomernega sedenja, stresa, pomanjkanja gibanja in drugih negativnih vplivov, ki smo jim podvrženi v službi. Vsaka vadba je malenkost drugačna, v vsaki pa se izvaja vaje za gibljivost, vaje za moč, vaje za srčno žilni sistem in seveda na koncu sledi sproščanje, ki zbistri naš um in telo.

VADBA V BAZENU se lahko obiskujete v okviru vstopnice za fitnes / vodene vadbe. Namenjena je osebam od 18 do 60 let starosti. Se individualno prilagodi posamezniku. Ker je v vodi težnost telesa manjša, je vadba še posebej primerna za tiste, ki imajo težave s sklepi (boleča kolena, hrbtenica).
Namenjena je vsem, ki želijo pridobiti optimalno telesno težo in učvrstiti svoje telo, saj je njen učinek večstranski:

  • krepi mišice celotnega telesa;
  • pozitivno vpliva na delovanje srca, ožilja in dihal;
  • izboljša telesno težo;
  • sprošča stres;
  • izboljša samopodobo in počutje posameznika;
  • izboljša oziroma vzdržuje obnovo kosti;
  • vzpodbuja delovanje mišic, ki so potrebne za vsakdanje življenje, a so največkrat oslabljene;
  • hidrostatični tlak (pritisk vode na telo) vzpodbuja cirkulacijo krvi in odvajanje vode iz telesa;
  • ugodno vpliva na sklepe.

Vadba poteka v sklopih, sestavljena pa je iz ogrevalnega dela, glavnega dela in ohlajevalnega dela z raztezanjem. Vsak sklop vsebuje krepilne vaje za zgornji ali za spodnji del telesa, ki se izvajajo na blazinah ob bazenu ter kardio del, ki se izvaja v bazenu. Vključuje vaje z lastno težo in z rekviziti.

VADBA ZA MOBILNOST je nizko intenzivna vadba pri kateri se poudarja več-sklepna gibanja. Izvajajo se tako dinamične kot tudi statične vaje, ki pripomorejo k aktivaciji refleksov, izboljšanju ravnotežja, povečanju amplitude gibov in razvijanju motorike. Mobilnost telesa igra pomembno vlogo tako v vsakdanjem življenju, kot tudi v življenju rekreativnih in profesionalnih športnikov. Vaja pripomore k boljši telesni gibljivosti, ki omogoča lažje in hitrejše izvajanje raznih gibov, ne da bi ob tem čutili bolečino ali otrdelost v sklepih in vezeh. Vadba za mobilnost izboljšuje funkcionalnost celotnega telesa in pripomore pri preprečevanju poškodb. Vadba za mobilnost je namenjena prav vsakemu in je še posebej priporočljiva tistim, ki so v svojem vsakdanjiku primorani izvajati ponavljajoče se gibe, saj so njihovi sklepi in mišice toliko bolj enostransko obremenjeni. Priporoča se tudi starejšim osebam, saj sklepi s starostjo izgubljajo na prožnosti in gibljivosti.

TEKAŠKA VADBA: Tek je ena najbolj osnovnih načinov rekreacije, ki se je poslužuje vedno večje število ljudi. Tek pa poleg vzdržljivosti, od telesa zahteva še veliko več kot le dobro kondicijsko pripravljenost. Izjemnega pomena je tudi sama moč mišic, ki nam pomaga hitreje in učinkoviteje teči, skupaj z dobro gibljivostjo in stabilnostjo telesa pa se tudi zmanjšuje možnost poškodb. S pomočjo usposobljenega kadra, vam vodena tekaška vadba, ki poteka v okviru Fitnesa Tivoli in Fitnesa Vič omogoča malo drugačen pristop k pripravam na tek. Namen vadbe je nadgradnja vašega klasičnega tekaškega treninga, saj se na vadbi osredotoča na vzdržljivost, gibljivost, stabilnost, moč in preventivo pred poškodbami. Vadba je namenjena vsem tekačem, tako izkušenim, kot tudi začetnikom. V primeru slabega vremena, se vadba izvaja v dvorani.

SALSATION® je skrbno zasnovan fitnes program, ki se pleše na zmes sodobnih ritmov. Zasnoval ga je Alejandro Angulo. Samo ime “Salsation” je izpeljanka iz besede “salsa” (omaka) in “sensation” (občutek, občutenje). Salsa je začinjena mešanica različnih ritmov, kultur, plesov in protokolov. Sensation pa je velik poudarek na ritmu, liričnemu izrazu in osnovah človeškega gibanja. Ta ples skozi fitnes program je drugačen od ostalih predvsem v tem, da je enostaven, zabaven in funkcionalen.
Vse se odraža skozi premikanje telesa, skozi pomen pesmi, skozi njeno zgodbo. Skozi sprostitev se razgibamo in hkrati poskrbimo za lepšo postavo, saj med samim plesom treniramo na zabaven način tudi svoje mišice. Predznanje ni potrebno.
Pred samim začetkom plesa telo najprej ogrejemo, se spoznamo z izolacijsko tehniko zgornjega in nato spodnjega dela telesa. To pomeni, da se naučimo, kako zavestno in kontrolirano izvesti vsak gib z enim delom telesa. Sočasno se osredotočimo na dinamiko gibov in s tem zagotovimo, da je naše telo pripravljeno plesati.

Izolacija posameznih delov telesa pomaga zares začutiti ritem, izboljša kvaliteto izvedenega giba in omogoča, da si eno z ritmom, ne da bi izgubil kontrolo. Vse to se izvaja na zares preprost način, ki pripomore k boljšemu izvajanju koreografije. Za konec vadbe naše telo še ohladimo in raztegnemo.

POZOR - v kolikor imate kakršne koli zdravstvene težave, se pred obiskom vadbe posvetujte s svojim zdravnikom

E-novice

Bodite prvi seznanjeni z vsemi novostmi in dogodki Javnega zavoda Šport Ljubjana

Naša spletna stran uporablja piškotke, ki se naložijo na vaš računalnik. Ali se za boljše delovanje strani strinjate z njihovo uporabo?

Več o uporabi piškotkov

Uporaba piškotkov na naši spletni strani

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013. Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša.

Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala.

Poleg funkcije izboljšanja uporabniške izkušnje je njihov namen različen. Piškotki se lahko uporabljajo tudi za analizo vedenja ali prepoznavanje uporabnikov. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotki, ki jih uporabljamo na tej strani sledijo smernicam:

1. Nujno potrebni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo uporabo nujno potrebnih komponent za pravilno delovanje spletne strani. Brez teh piškotov servisi, ki jih želite uporabljati na tej spletni strani, ne bi delovali pravilno (npr. prijava, nakupni proces, ...).

2. Izkustveni piškotki

Tovrstni piškotki zbirajo podatke, kako se uporabniki vedejo na spletni strani z namenom izboljšanja izkustvene komponente spletne strani (npr. katere dele spletne strani obiskujejo najpogosteje). Ti piškotki ne zbirajo informacij, preko katerih bi lahko identificirali uporabnika.

3. Funkcionalni piškotki

Tovrstni piškotki omogočajo spletni strani, da si zapomni nekatere vaše nastavitve in izbire (npr. uporabniško ime, jezik, regijo) in zagotavlja napredne, personalizirane funkcije. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletni strani.

4. Oglasni ali ciljani piškotki

Tovrstne piškotke najpogosteje uporabljajo oglaševalska in družabna omrežja (tretje strani) z namenom, da vam prikažejo bolj ciljane oglase, omejujejo ponavljanje oglasov ali merijo učinkovitost oglaševalskih akcij. Tovrstni piškotki lahko omogočajo sledenje vašim akcijam na spletu.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami. Piškotke lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.

Za informacije o možnostih posameznih brskalnikov predlagamo, da si ogledate nastavitve.

Upravljalec piškotkov

Šport Ljubljana